fbpx
KORONA FOGÁSZATI KÖZPONT
2000 Szentendre, Korona utca 1.
+36 26 816 080, +36 30 799 2350
info@koronafogaszat.eu

NYITVA TARTÁS

hétfő: 8-20
kedd: 8-20
szerda: 8-20
csütörtök: 8-20
péntek: 8-20

Gyökércsúcs-resekció

Előfordulhat, hogy anatómiai rendellenességek miatt nem végezhető el megfelelően a gyökértömés, vagy hogy a kezelést követően a gyökércsúcson gyulladás jelei válnak láthatóvá. Ekkor a gyökérkezelés sebészi befejezésére van szükség, azaz gyökércsúcs resectióra vagy más néven a gyökércsúcs eltávolítására.

Amit a gyökércsúcs eltávolításról tudnia kell

A gyökércsúcs eltávolítása az a sebészeti módszer, amelynek során a gyökértömött fog gyökércsúcsi, fertőzött részét sebészi módszerrel eltávolítjuk.

Ahhoz, hogy el lehessen végezni a műtétet, alapfeltétel a megfelelően elvégzett és fél évesnél nem régebbi gyökértömés.

A hat hónapnál régebbi gyökértöméseket ki kell cserélni, a műtét előtt pedig meg kell vizsgálni az eltávolítani kívánt fog gyökérhosszát. Ha az nem elegendően hosszú, akkor a gyökércsúcsi resekciót sajnos nem lehet elvégezni.

Mely esetben jelent megoldást az Ön fogászati problémájára a gyökércsúcs eltávolítás?

  • Ha a gyökérkezelő beavatkozást a múltban többször is megkísérelték, azonban az nem járt sikerrel.
  • Ha a nem megfelelően gyökérkezelt fogak gyökércsúcsa körül gyulladás alakult ki.
  • Ha a gyökértömés nem végezhető el megfelelő hosszúságon, egészen a csúcsig érően, mert erősen görbült a gyökér vagy a gyökércsatornában szűkület van.
  • Ha gyökérkezelés közben a gyökértömő anyag túlpréselődött a gyökér csúcsi részén.
  • Ha a gyökércsúcs körüli gyulladásos folyamat fogászati góccá alakult, amely több más betegség forrásává válhat (gócbetegség).

Gyökércsúcs eltávolítás abban az esetben válik szükségessé, ha az újabb gyökértömés is sikertelennek bizonyul. Ha a gyökértömés megfelelően elvégezhető, akkor nincs szükség a gyökércsúcs eltávolítására.

Hogyan történik a gyökércsúcs eltávolítás a szentendrei Korona Fogászati Központban?

  • A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így az nem okoz fájdalmat Önnek.
  • Az érzéstelenítés után a nyálkahártyán lebenyt készítünk. Ezt követően egy kis csontablakon keresztül feltárjuk a gyökércsúcsot, majd eltávolítjuk azt.
  • A sebüreget kitisztítjuk és eltávolítjuk a törmeléket.
  • Ha szükséges, az üreget csontpótló anyaggal töltjük fel.
  • A sebet varrattal zárjuk le a szennyeződések bejutásának megakadályozására.

Mit kell tennie, ha szeretné biztonságban tudni a gyökércsúcs eltávolító beavatkozását?

A gyökércsúcs eltávolítás egy komoly szakmai felkészültséget igénylő beavatkozás, amely egy gyakorlott szájsebész kezében van a legnagyobb biztonságban. A szentendrei Korona Fogászati Központban nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező dentoalveoláris sebész specialista, azaz szájsebész végzi a gyökércsúcs eltávolító műtéteket.

Azt javasoljuk Önnek, hogy jöjjön el rendelőnkbe egy térítésmentes szakorvosi konzultációra, amelyen minden részletet megismerhet a kíméletes gyökércsúcs eltávolító beavatkozásokról. A konzultációra a +36 30 799 2350-es telefonszámon tud jelentkezni.

Várjuk Önt szeretettel.