+36 30 799 2350 +36 20 452 2061

Fogszabályozás

Fogszabályozó kezeléseinkkel gyermekek és felnőttek számára egyaránt elérhető a szabályos, gyönyörű fogsor.

Gyermek korban általában kivehető készülékekkel, míg tinédzser kortól rögzített és láthatatlan fogszabályozókkal mozgatjuk a helyükre a fogakat. Bármelyiket is választja, biztos lehet a gyönyörű végeredményben.

Gyermek fogszabályozás

Azért tartjuk a gyermek- és serdülő kort ideálisnak  a fogszabályozásra, mert amíg az emberi test még fejlődésben van, addig bizonyos határokon belül befolyásolni tudjuk az állcsontok növekedési irányát és mértékét.  Gyermekkori fogszabályozó kezeléseink célja elsődlegesen az állcsontok és az arc harmonikus növekedésének biztosítása, valamint a rossz szokások kiküszöbölése.

A serdülőkori növekedést megelőző időszakban elsősorban állcsont-ortopédiai készülékeket alkalmazunk (kivehető, illetve speciális rögzített készülékek), és a csontozati eltérések megoldása a fő szempontunk. Sok esetben logopédiai kezelést javasolunk a különböző izomfunkciók tökéletesítésére.

Az egyes fogak szabályozására általában rögzített készülékeket alkalmazunk a maradó fogazati időszakban, 12 éves kor után. Tehát a fogszabályozó kezelés sokszor több lépcsőben valósul meg: első lépésben az állcsontok, később pedig a fogak szabályozásával, több készülék segítségével.

Az időben elkezdett kezelés súlyosabb problémák kialakulását előzheti meg, mint például az állkapocs ízületi panaszok vagy a diszharmonikus arc kialakulását.

Felnőtt fogszabályozás

A felnőttkori fogszabályozás egyre nagyobb népszerűségének egyik oka, hogy a velünk szemben támasztott társadalmi-közösségi elvárás egyre nagyobb hangsúlyt fektet az igényes megjelenésre. A szabályozatlan fogak esztétikai korrekciójára pedig a fogszabályozás az, amely tartós eredményt adhat.

A fogszabályozás sok esetben azonban nemcsak esztétikai, hanem funkcionális hibák (ízületi fájdalom, fogak kopása) meggyógyításához,  vagy egy új fogpótlás elkészítéséhez szükséges.

Felnőtt korban hagyományos és ún. önligírozó (lágy erőkkel ható) rögzített készülékekkel dolgozunk. Amennyiben Ön szeretné észrevétlenül helyreigazíttatni fogait, rendelőnkben elérhető a ma oly’ divatos, láthatatlan fogszabályozás is.

A fogszabályozó kezelés lépései

Első alkalommal egy fogszabályozó szakorvosi konzultáció történik, melynek során a fogszabályozás szükségességét, célját, lehetőségeit beszéljük át:

 • Miért szeretne fogszabályozó készüléket, milyen célt szeretne elérni a fogszabályozás segítségével?
 • Milyen állapotban vannak a fogai funkcionális szempontból?
 • Milyen kondícióban vannak a rágóízületei?
 • Mi okozta fogainak szabálytalanságát?
 • Milyen fogszabályozási lehetőségek jöhetnek számításba az Ön esetében a szabálytalanságok korrigálására?

Második alkalommal fotók és lenyomatok készülnek fogairól. Ezen felvételek és a röntgenképek alapján kiértékelést végzünk, majd írásos kezelési tervet készítünk. Ezen a találkozón megbeszélésre kerülnek a legfontosabb kérdések illetve a megbeszélés és a fotók kiértékelése után, kezelési tervet küldünk, melyben választ adunk az alábbi kérdésekre:

 • Milyen fogszabályozó készülék jelent optimális megoldást az Ön problémájára?
 • Melyek a kiválasztott fogszabályozó készülék legfontosabb tulajdonságai és hogyan működik?
 • Hozzávetőleg mennyi ideig kell majd viselnie a fogszabályozó készüléket?
 • Milyen szabályokat és szájhigiéniai előírásokat kell betartania annak érdekében, hogy sikeres legyen a fogszabályozás folyamata?
 • Milyen gyakorisággal kell majd visszajárnia a rendelőbe a fogszabályozó készülék aktiválása céljából?
 • Mennyibe fog Önnek kerülni a teljes fogszabályozási folyamat? Mekkora összeget kell majd fizetnie felragasztáskor, az aktiválások alkalmával és a fogszabályozó levételekor?
 • Mi történik a fogszabályozó készülék eltávolítását követően? Mi az a retenciós készülék?

A harmadik alkalom, a fogszabályozó készülék felragasztása

Amennyiben Ön a fogszabályozó kezelésével kapcsolatban teljes körű tájékoztatást kapott és egyetértett kezelőorvosának javaslatával, akkor kerülhet sor a fogszabályozó készülék felragasztására. Ezzel a fogszabályozási folyamat elindult. A fogszabályozó kezelés körülbelül 1-2 évig tart a szabálytalanság mértékétől és a választott készüléktől függően.

Aktiválások, rendszeres látogatás a szentendrei rendelőkben

A fogszabályozó készülék típusától függőn Önnek rendszeresen vissza kell járnia a rendelőnkbe (4-6 heti gyakorisággal), hogy fogszabályozó szakorvosunk pontos képet kapjon a változási folyamatról és a fogszabályozó készülékét ennek megfelelően állítsa be. Ez egy rövid, alkalmanként 15-30 perces fájdalommentes beavatkozás.

Utolsó alkalom, a fogszabályozó készülék levétele és az utókezelések

A fogszabályozási folyamat végén, amikor Ön és kezelőorvosa már maradéktalanul elégedettek az elért eredményekkel (esztétikai és funkcionális szempontból is), akkor a fogszabályozó készülék levételre kerül. Fogai „visszanyerik szabadságukat” és Ön felhőtlenül élvezheti immár szabályos mosolyának minden előnyét.

A fogszabályozó készülék levételét követőn Ön kap egy úgynevezett retenciós készüléket és éjszakai sínt, melyeknek a célja, hogy megakadályozza a fogak visszarendeződését.

Belevágna? Ne késlekedjen!

TelefonálokOnline kérek időpontot.