fbpx
KORONA FOGÁSZATI KÖZPONT
2000 Szentendre, Korona utca 1.
+36 26 816 080, +36 30 799 2350
info@koronafogaszat.eu

NYITVA TARTÁS

hétfő: 8-20
kedd: 8-20
szerda: 8-20
csütörtök: 8-20
péntek: 8-20

Fémkerámia- és aranykerámia-korona

Esztétikus koronák a szentendrei Korona Fogászati Központban

A fogászatban azt a fogművet hívjuk koronának, amely teljes egészében beborítja a fog íny feletti részét. A korona körbefogja az előkészített fogat, és szerepe szerint szuvasodás vagy sérülés esetén visszaállítja a fog rágófunkcióját és esztétikus megjelenését.

Több ok is indokolhatja fogászati korona alkalmazását. Az egyik ilyen ok a protetikai cél, a másik az implantátumok beborítása; azonban számos más esetben is előnyös lehet koronával fedni a fogat:

 • Fogszuvasodás által okozott nagymértékű szuvasodás esetében
 • Lekopott illetve letört fogaknál
 • Helytelen pozícióban lévő fogak esetében
 • Gyökérkezelt fogak esetében esztétikus borító koronaként a gyökérkezelt fogra
 • Implantátum esetében esztétikus borító koronaként az implantátumra
 • Részleges fogsor rögzítésére
 • Foghiány áthidalásakor
 • Nagyobb rés esetén két fog között

Hogyan készül a korona a szentendrei Korona Fogászati Központban?

A koronát a fogtechnikus készíti el a fogazatról vett lenyomat alapján. A korona két részből áll. A vázból és az arra magas hőfokon ráégetett megfelelő színű kerámiából, amely az esztétikus megjelenésért felelős.

A korona váza készülhet az Ön választásának megfelelően:

 • Kobalt-krómból
 • Arany-platinából
 • Ötvözetlen aranyból
 • Zirkóniumból

A legtöbb mai korona vállas előkészítéssel készül, hiszen így a pótlás nem irritálja használatkor a fogínyt. A korona váza ilyenkor a vállra támaszkodik, ezért ez a preparálási mód védi a fogínyt, és lehetővé is teszi a tökéletes tisztítást. Utóbbinak köszönhetően a fogpótlás élettartama megnő, és mivel nem látszódik a fémváz, lényegesen esztétikusabb végeredmény érhető el.

A fémkerámia-koronák mellett népszerűnek számítanak az aranykerámia-koronák is, amelynek alapját galvanizált aranyból készült váz adja. Az aranykerámia magas tisztaságú alapanyagokból készült, előnye, hogy ellenálló és hosszú élettartammal bír. Emellett az aranysárga szín miatt természetes színhatás érhető el, és kisebb mértékű foganyag-veszteséggel jár, valamint minimális az allergia és a korrózió esélye is. Természetesen ezek a koronák sem aranyszínűek, csak a vázuk az. Ezekre szintén esztétikus kerámiaborítás kerül.

Ha az Ön fogászati problémájának ideális megoldásához koronákra van szüksége (vagy bizonytalan ebben a kérdésben), akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el szentendrei fogorvosi rendelőnkbe, hogy gyakorlott specialistáink részletes tájékoztatást adjanak Önnek a koronák pozitív élettani hatásairól és közösen válasszák ki kezelőorvosával az Ön igényeihez és lehetőségeihez igazodó korona típust. Ez a konzultációs térítésmentes az Ön számára, tehát semmilyen költsége nincs. A konzultációra a +36 30 799 2350-es telefonszámon tud jelentkezni.

Várjuk Önt szeretettel.