+36 30 799 2350 +36 20 452 2061

Fogágybetegségek kezelése

A fogágybetegség, vagy más néven fogínysorvadás szinte láthatatlanul ránk törő betegség, mert sok esetben nem is vesszük észre magunkon, hogy érintettek vagyunk.

Vannak azonban olyan egyértelmű jelek, mint például a fogínyvérzés, amelynek nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget, pedig ezek a jelek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy mi is érintettek vagyunk valamilyen mértékben a fogágybetegségben vagy fogínysorvadásban.

Mik a fogágybetegség jelei?

  • Nagy mennyiségű fogkő és lerakódás a fogain, amely már hosszú ideje nem került eltávolításra.
  • Fogmosáskor, vagy akár érintésre jelentkező fogínyvérzés.
  • Duzzadt, gyulladásban lévő vörös színű íny.
  • Az eredeti pozíciójukból elvándorló, mozgó fogak.
  • Kellemetlen lehelet, szájszag rendszeres fogmosás ellenére is.

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

Étkezéseink alkalmával fogaink felületén egy lepedék réteg (plakk) képződik, amely aztán később a szájban meglévő baktériumok megtelepedésének biztosít helyet. Felületes fogápolás esetén a plakk idővel megkeményedik és ebből alakul ki az olykor sárgás-barnás színű fogkő.

Ez a fogkő folyamatosan irritálja az ínyt, aminek az lesz a következménye, hogy az íny egy idő után begyullad és eltávolodik a fog felszínétől. Ezzel gyakorlatilag szabad utat engedve a káros baktériumoknak, melyek mélyen behatolnak a fog és az íny közé és tasakot hoznak létre.

Ez már a fogínysorvadás előszobája, azonban ha ebben a stádiumban felismerjük a problémát és időben felkészült szakorvoshoz fordulunk, akkor a folyamat még visszafordítható. Ellenkező esetben a gyulladás átterjedhet az állkapocs csontszövetére is.

A fogágybetegség következményei:

  • A fogak tartószerkezete meggyengül.
  • A fogak kilazulnak, elmozdulnak a helyükről.
  • Kritikus esetben a fogak ki is esnek.

Hogyan történik a fogágybetegség kezelése?

Az időtényezőnek a fogágybetegségek sikeres kezelése esetében nagy jelentősége van. Minél korábban ismerjük fel saját magunkon az intő jeleket és minél korábban fordulunk felkészült szakemberhez, annál nagyobb az esélye a káros folyamatok visszafordításának és a fogágybetegségek sikeres kezelésének.

A kezelés minden esetben egy több lépcsős folyamat, mely során a begyulladt tasakokat időről időre kitisztítjuk, így szüntetve meg a gyulladást. A kezelés fontos kiegészítője a megfelelői otthoni szájápolási rutin megtartása.

Ha a fenti jelek bármelyikét tapasztalta magán, ne késlekedjen, keressen minket bizalommal!

TelefonálokOnline kérek időpontot.