+36 30 799 2350 +36 20 452 2061

Dentálhigiénia

A jó szájhigiénia alapfeltétel ahhoz, hogy eredeti fogainkat a lehető legtovább megtartsuk. Ugyan napjainkban a fogpótlási lehetőségek rendkívül széles tárháza áll rendelkezésünkre, a saját fogak megtartása meglehetősen fontos.

Miért fontos a helyes szájhigiénia?

A rendszeres és alapos szájápolás (fogmosás, fogselyem használat stb.) épségben megőrizheti fogaink állapotát, azonban a tökéletes szájhigiéniához hozzátartozik a fogkő eltávolítása, valamint a fogaink felszínén lévő lerakódások megszüntetése. Ez utóbbiak a fogorvosi rendelőben, szakképzett dentálhigiénikus által végzett beavatkozások közé tartoznak, gyerekek és felnőttek esetén egyaránt fontos. 

Mit okoz a fogkő?

A fogkő az egyik legnagyobb problémaforrás lehet, amennyiben hagyjuk elszaporodni fogainkon vagy ínyünk alatt. Kialakulásában a fogakon megtelepedő lerakódások játsszák a vezető szerepet, mivel ezek a nyál oldott ásványi anyagainak köszönhetően mineralizálódnak, és kemény, sárgás-barnás fogkő alakul ki belőlük. Az így kialakult fogkő hatására fogszuvasodás és ínygyulladás alakulhat ki.

A fogkőben ráadásul baktériumok milliói telepednek meg, amik veszélyes toxinokat termelnek, ezek pedig szerepet játszanak a fogágybetegségek kialakulásában. A fogágybetegségek során idő előtt elveszíthetjük a fogainkat, ezért különösen fontos, hogy a fogkövektől rendszeresen megszabaduljunk.

Mi történik fogkőeltávolítás során?

  1. A rendelői szájhigiénés kezelések során először az ínyt érzéstelenítjük, hogy biztosan fájdalommentes legyen a kezelés.
  2. Ezt követően egy ultrahangos eszköz és/vagy kézi műszerek segítségével megtisztítjuk a fogakat és eltávolítjuk a fogköveket.
  3. Lesimítjuk a fogak felszínét.
  4. Az elszíneződéseket lepolírozzuk polírozó pasztával.

Két fogkőleszedés közt, amennyiben az életmódból adódóan erős elszíneződés tapasztalható a páciens fogán, úgy az elszíneződéseket homokfúvóval távolítjuk el.

A szájhigiénés kezelés szerves része a helyes fogmosási technika elsajátítása és a motiválás, hiszen szükség van arra, hogy a páciens megismerje a helyes szájápolás lépéseit: a megfelelő fogmosási technikát, a fogselyem és egyéb szájápolási segédeszközök használatát.

Az instruálást már fontos gyermekkorban elkezdeni.

Fogkőleszedésre, Ujbányi Éva kolléganőnkhöz itt tud bejelentkezni.

TelefonálokOnline kérek időpontot.