KORONA FOGÁSZATI KÖZPONT
2000 Szentendre, Korona utca 1.
+36 26 816 080, +36 30 799 2350
info@koronafogaszat.eu

NYITVA TARTÁS

hétfő: 8-20
kedd: 8-20
szerda: 8-20
csütörtök: 8-20
péntek: 8-20

Fogfehérítés

Napjainkban egyre nagyobb az igény a tökéletes mosoly és hófehér fogak iránt.

Fogaink színét nemcsak a genetikai adottságok, hanem bizonyos ételek és italok is befolyásolhatják. A feketetea, a kávé és a bor mellett bizonyos gyógyszerek és a dohányzás is károsan hat fogainkra, miközben az ételmaradékokból és baktériumokból képződő lepedék idővel sárgásbarna színű fogkővé állhat össze.

A fogfehérítés alapvetően rendelői és otthoni módszerekre osztható fel.

A rendelői fogfehérítés egyik legnagyobb előnye, hogy a gyors és látványos változás mellett ez a kezelés nem jár fájdalommal, valamint nem is károsítja a fogállományt.
Bár számos tévhit alakult ki a fogfehérítéssel kapcsolatban, a beavatkozás maga teljesen biztonságos és hatásos.
A klinikai fogfehérítés megfelelő izolálás mellett történik, és a kezelés során felvitt gélt egy speciális lámpa segítségével aktiválják. Már egy alkalommal is jelentős változást és rendkívüli eredményeket lehet elérni a mintegy egyórás kezelés során.
A rendelői fehérítés egy másik változata a belső fehérítés, ekkor az elszíneződött, gyökérkezelt fogban a gyökértömést visszafúrva, annak helyére juttatják a fehérítő oldatot. Ezzel a módszerrel az elszíneződött a fog a szomszédos fogakhoz hasonlóra fehéríthető.

Egy másik lehetőség az otthoni fogfehérítési módszer, amelynek során a páciens egy személyre szabott sín és a fogorvostól kapott fogfehérítő anyag segítségével akár odahaza is elvégezheti a beavatkozást. A sín a páciens foglenyomata alapján készül el, ebbe kell majd belehelyezni a fehérítő gélt. A procedúrát 5-8 éjszakán keresztül kell megismételni, és ha pontosan betartja a páciens a fogorvosi instrukciókat, akkor a rendelői fehérítéshez hasonló eredményt tud elérni vele.

Rendelőnkben lézeres fogfehérítés történik. A lézeres fogfehérítés menete

Az eljárás nagyban hasonlít az otthoni vagy más, rendelői körülmények között is végezhető módszerekhez. A fogat (egyet vagy akár egy teljes fogsort) fogfehérítő anyaggal kezelünk, melyet aztán lézerfénnyel aktivál, így az anyag nem csak a külső rétegekbe, tehát a fogzománcba, hanem mélyebbre, a dentinhez is eljut, ezzel biztosítva a tartósabb, hatékonyabb eredményt (fogaink eredeti árnyalatát nem a zománc, hanem a dentin színe határozza meg).
A kezelés után fluoridos ecsetelést is kapnak a kezelt fogak, így a fogak utólagos érzékenysége csökkenthető.

A lézeres fogfehérítés időtartama, tartóssága

Bár maga az eljárás egyetlen ülésben elvégezhető, akár 1-1,5 órát is igénybe vehet. Utókezelésekre vagy otthoni teendőkre azonban nincs szükség, noha a végeredmény akkor a legtartósabb, ha otthon is odafigyelünk a mindennapos szájápolásra.
Egy-egy lézeres fogfehérítés tartóssága 1-3 év, ez nagyban függ a szájhigiénés szokásainktól, életmódunktól (például dohányzás, rendszeres kávé – vagy vörösbor-fogyasztás), vagy bizonyos gyógyszeres kezelésektől.

Nem csak a lézeres eljárásra, hanem általában a kémiai fogfehérítő eljárásokra is igaz, hogy vannak esetek, amikor nem javasolt a beavatkozás elvégzése. Ilyen lehet:

  • várandósság, szoptatás,
  • bizonyos allergiák (pl. hidrogén-peroxid allergia),
  • fiatal életkor (16 éves kor alatt nem javasoltak a kémiai fogfehérítő eljárások, eddig ugyanis a fogidegek növekedésben vannak, nem érdemes kockáztatni a sérülésüket, ami fogérzékenység kialakulásához vezethet),
  • sérült, szuvas fog (a fogszuvasodást vagy letört fogakat előbb kezelni kell, csak utána vághatunk bele a fogfehérítő eljárásba),
  • egészségtelen íny (visszahúzódott, érzékeny vagy gyulladásban lévő fogíny mellett nem javasolt a fogfehérítő eljárás, előbb kezelni kell ezeket a problémákat),

Tudnivalók a lézeres fogfehérítés után:

A lézeres fogfehérítés közvetlen követően már észlelhető a fehéredés, de a következő napokban a fogak színe még változik, világosodik, ezért nagyon fontos, hogy a kezelést követő 4-5 napban fokozottan figyeljünk oda milyen terméket fogyasztunk. Minden olyan étel, ital fogyasztása mellőzendő, amelyek elszínezhetik a fogakat (kávé, tea, vörösbor, paradicsomszósz, cola, meggy, áfonya, cseresznye, cékla… cigaretta, rúzs…). Kezelést követően 2 hétig tanácsos kerülni ezeket.

Ajánlott több folyadék, elsősorban víz fogyasztása az első napokban.

A kezelés után a fogak kitisztított mikrobarázdái sokkal fogékonyabbak a szennyeződések újbóli megkötésére, ezért nem ajánlott ezen szennyező, elszínező termékek használata, ételek, italok fogyasztása.

Rövid idővel a száj természetes rendszere lezárja ezeket a barázdákat, így sokkal kevésbé lesz hozzáférhető a káros anyagok számára.

A fogfehérítés hatása egyénenként változik, függ a fogak tisztántartásától, az életmódtól, a fogyasztott ételek, italoktól.

A fogfehérítés ellenjavallata a dohányzás!

Mindezek ismeretében és mérlegelve a fogfehérítés utáni teendők betarthatóságát közösen hozhatjuk meg a döntést, elvégeztetjük-e a kezelést.