fbpx
KORONA FOGÁSZATI KÖZPONT
2000 Szentendre, Korona utca 1.
+36 26 816 080, +36 30 799 2350
info@koronafogaszat.eu

NYITVA TARTÁS

hétfő: 8-20
kedd: 8-20
szerda: 8-20
csütörtök: 8-20
péntek: 8-20

Fogfehérítés

Napjainkban egyre nagyobb az igény a tökéletes mosoly és fehér fogak iránt, mely ápolt külsőt kölcsönöz és megerősíti az önbizalmat.

Fogaink színét nem csak a genetika, hanem bizonyos ételek és italok is befolyásolják.

A teák, a kávé, és a borok mellett bizonyos gyógyszerek és a dohányzás is károsan hat fogainkra, miközben az ételmaradékokból és baktériumokból képződő lepedék idővel sárgásbarna színű fogkővé állhat össze, mely tovább színeződhet egészen feketés árnyalatig.
A fogfehérítés elvégzésének alapja, hogy fogaink tiszták, fogkőmentesek legyenek, az íny egészséges, sérülésektől mentes legyen.

A fogfehérítés előtt minden esetben szükség van egy professzionális fogtisztításra, a fogkő eltávolítására, illetve a fogak felpolírozására. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e lyukas fog, illetve a már meglévő tömések rendben vannak-e.

Ezért fogkőeltávolítással szoktuk kezdeni, és ha meggyógyult az íny, akkor végezhető el a fogfehérítés.

A fogfehérítő nem hat a pótolt fogakra, koronákra, hidakra illetve a tömőanyagokra sem, azokat nem fehéríti ki.

A fogfehérítés alapvetően rendelői és otthoni módszerekre osztható fel.

A rendelői fogfehérítés egyik legnagyobb előnye, hogy gyors és látványos változás mellett a kezelés nem károsítja a fogzománcot.

A fogfehérítés semmilyen maradandó károsodást nem okoz. A fogak szerkezetét átmenetileg kismértékben szárítja és a fogak átmeneti hőérzékenység fokozódására is számítani kell. Ez idővel magától is megszűnik, de speciális anyagokkal (fognyaki érzékenységre való fogkrémek) gyorsítani lehet a javulást.

A fogfehérítés alapvetően egy biztonságos, klinikailag igazolt eljárás.

A klinikai fogfehérítés megfelelő izolálás mellett történik, és a kezelés során a fogakra felvitt gélt egy speciális lámpa segítségével aktiváljuk, és oxidáció során fehérednek a fogak.

Rendelőnkben Beyond lámpás fehérítést végzünk.

A fogfehérítés időtartama kb. 1,5-2 óra (melyet 2 héttel később egyszeri alkalommal meg lehet ismételni, ha szükséges, de általában egyszeri kezelés elégséges). A kezelés általában fájdalommentes, ritkán előfordulhat 1-2 napig fogérzékenység, a kezelés előtt ½ órával javasolt enyhe fájdalomcsillapító bevétele, illetve kezelés után az első 24 órában szükség lehet erre szintén.

A fogfehérítés után nagyon fontos, hogy a kezelést követő 4-5 napban fokozottan figyeljünk oda milyen termékeket fogyasztunk.
Minden olyan étel, ital fogyasztása mellőzendő, amelyek elszínezhetik a fogakat (kávé, tea, vörösbor, paradicsomszósz, cola, meggy, áfonya, cseresznye, cékla… dohányzás, rúzs…). Kezelést követően 1 hétig tanácsos kerülni ezeket.

A kezelés után a fogak kitisztított mikrobarázdái sokkal fogékonyabbak a szennyeződések újbóli megkötésére, ezért nem ajánlott ezen szennyező, elszínező termékek használata, ételek, italok fogyasztása.

Rövid idővel a száj természetes rendszere lezárja ezeket a barázdákat, így sokkal kevésbé lesz hozzáférhető a káros anyagok számára.

A rendelői fehérítés egy másik válfaja a belső fogfehérítés, ezt a gyökérkezelt és elszíneződött fogakban alkalmazzuk. Többszöri alkalmat igényel.

Az otthoni fogfehérítési módszer során a páciens fogairól lenyomatot veszünk és egy személyre szabott sínt készít el a fogtechnikus, melybe a páciens maga teszi bele a fehérítő gélt az otthonában. Ez 7-14 napon keresztül kell éjszaka viselni, a megfelelő fehéredéshez.

A fogfehérítés hatása egyénenként változik, függ a fogak tisztántartásától, az életmódtól, a fogyasztott ételek, italoktól.

A fogfehérítés ellenjavallata a dohányzás, illetve a 18 év alatti kor.
Ellenjavallata: várandóság, szoptatás, sérült, szúvas fog, egészségtelen, visszahúzódott, érzékeny vagy gyulladt íny.

Mind ezek ismeretében és mérlegelve a fogfehérítés utáni teendők betarthatóságát közösen hozhatjuk meg a döntést, elvégezhető-e a kezelés.