fbpx
KORONA FOGÁSZATI KÖZPONT
2000 Szentendre, Korona utca 1.
+36 26 816 080, +36 30 799 2350
info@koronafogaszat.eu

NYITVA TARTÁS

hétfő: 8-20
kedd: 8-20
szerda: 8-20
csütörtök: 8-20
péntek: 8-20

Konzultáció, szájhigiénés kezelés

Szájhigiéniás kezelések a fogászatban

A jó szájhigiénia alapfeltétel ahhoz, hogy eredeti fogainkat a lehető legtovább megtartsuk. Ugyan napjainkban a fogpótlási lehetőségek rendkívül széles tárháza áll rendelkezésünkre, a saját fogak megtartása meglehetősen fontos.

A rendszeres és alapos szájápolás (fogmosás, fogselyem használat stb.) épségben megőrizheti fogaink állapotát, azonban a tökéletes szájhigiéniához hozzátartozik a fogkő eltávolítása, valamint a fogaink felszínén lévő lerakódások megszüntetése. Ez utóbbiak a fogorvosi rendelőben, szakképzett dentálhigiénikus által végzett beavatkozások közé tartoznak.

Amennyiben fogászati vizsgálat során felajánlják a fogaink felszínén felhalmozódott fogkő eltávolítását, ne habozzunk sokáig. A fogkő az egyik legnagyobb problémaforrás lehet, amennyiben hagyjuk elszaporodni fogainkon vagy ínyünk alatt.

Kialakulásában a fogakon megtelepedő lerakódások játsszák a vezető szerepet, mivel ezek a nyál oldott ásványi anyagainak köszönhetően mineralizálódnak, és kemény, sárgás-barnás fogkő alakul ki belőlük. Az így kialakult fogkő hatására fogszuvasodás és ínygyulladás alakulhat ki.

A fogkőben ráadásul baktériumok milliói telepednek meg, amik veszélyes toxinokat termelnek, ezek pedig szerepet játszanak a fogágybetegségek kialakulásában. A fogágybetegségek során idő előtt elveszíthetjük a fogainkat, ezért különösen fontos, hogy a fogkövektől rendszeresen megszabaduljunk.

A rendelői szájhigiéniás kezelések során először megtisztítják a fogakat a rájuk rakódott lepedéktől, majd egy ultrahangos eszköz és kézi műszerek segítségével leszedik a fogköveket. Az elszíneződéseket homokfúvóval távolítják el, majd a kezelés végén lepolírozzák a fogakat.

A szájhigiéniás kezelés szerves része az instruálás és a motiválás, hiszen szükség van arra, hogy a páciens megismerje a helyes szájápolás lépéseit: a megfelelő fogmosási technikát, a fogselyem és egyéb szájápolási segédeszközök használatát.

Az instruálást már fontos gyermekkorban elkezdeni.