+36 30 799 2350 +36 20 452 2061

Mikroszkópos gyökérkezelés

A mikroszkópos gyökérkezelés egy specialista által végzett eljárás, amely lehetővé teszi korábban „menthetetlennek” ítélt fogak kezelését is. használatával akár 40x-es nagyításban kezelhetjük az adott fogat. Ekkora nagyításban már láthatóvá válnak azok a részletek, amelyek adott esetben különbséget jelenthetnek fogmegmentés és fogelvesztés között.

Miben más a mikroszkópos gyökérkezelés?

Gyökérkezelés során fő feladatunk a fogak belsejében található gyökércsatorna rendszer tisztítása, fertőtlenítése, majd ezt követően a fog hermetikus lezárása. Általában a kezelés nagy részét a kezelőorvos „vakon”, leginkább „érzésre” végzi, mivel a fogak belsejében található csatornák rendkívül szűkek és nehezen hozzáférhetőek.

Ebben nyújt segítséget a fogászati mikroszkóp, amely használatával akár 40x-es nagyításban kezelhetjük az adott fogat. Ekkora nagyításban már láthatóvá válnak azok a részletek, amelyek adott esetben különbséget jelenthetnek fogmegmentés és fogelvesztés között. Megfelelő nagyításban a komplex anatómiájú, esetleg beszűkült, erősen görbült csatornák is nagy biztonsággal kezelhetők.

További előnye a mikroszkópos gyökérkezelésnek, hogy a fogak tisztítása minimális foganyag-veszteség mellett végezhetők el. A „szokványostól” sokkal kisebb nyílás is elegendő lehet a gyökérkezelés elvégzéséhez, amely a hosszútávú sikerességet jelentősen növeli. Szokták mondani szakmai körökben, hogy „a legjobb tömőanyag, a saját foganyag”.

Mikroszkóp segítségével olyan fogak is kezelhetővé válnak, amelyek nélküle gyakran eltávolításra kerülnek. Ilyen esetek közé tartozhatnak fogak betört gyökérkezelő eszközzel, resorptios fogak, megrepedt fogak. Mikroszkóp segítségével fény deríthető, korábban látszólag korrekt módon gyökérkezelt, ám mégsem gyógyuló fogak problémájára is. Gyakran ilyenkor szabad szemmel nem látható, kezeletlen gyökércsatornák állnak a gyulladás hátterében.

A mikroszkópos gyökérkezelés menete

A kezelést megelőzően alapos vizsgálat történik, melynek része a fog szájüregi vizsgálata, képalkotó diagnosztikája (röntgen, CBCT felvétel), valamint az alapos páciens tájékoztatás.

A kezelés, hasonlóan a „hagyományos” gyökérkezeléshez, megfelelő érzéstelenítéssel kezdődik. Sokan tartanak a gyökérkezelésektől, akár korábbi rossz tapasztalatok miatt. Ezért fontosnak tartjuk hangoztatni, hogy a mai modern anyagok és eszközök segítségével a gyökérkezelések fájdalommentesen elvégezhetők.

Megfelelő érzéstelenítést követően a kezelendő fogat „izoláljuk”. Gyökérkezelés során a siker kulcsa, hogy a fog belsejét „baktériummentessé” tegyük. Ehhez különböző eszközöket és anyagokat használunk, azonban a sikerességet jelentősen csökkenti a tény, hogy a fog a baktériumoktól hemzsegő szájüregben helyezkedik el. Erre kínál megoldást a „kofferdam” izoláló lepedő, amelyet minden gyökérkezelésnél (és tömésnél) alkalmazunk. Ez a lepedő megakadályozza a fog szájüreggel történő érintkezését a kezelés során, és tiszta, száraz környezetet biztosít a kezeléshez.

További előnye a megfelelő izolálásnak, hogy a kezelés során alkalmazott anyagok kizárólag ott fejtik ki hatásukat ahol azt a kezelőorvos szeretné, a szájüreg egyéb részeivel nem érintkezve. A kezelés kényelmesen, precízen, stressz-mentesen végezhető. Megfelelő érzéstelenítéssel kombinálva a páciensek gyakran semmit nem éreznek a kezelésből. Ezt kombinálva a higgadt légkörrel, bármennyire is hihetetlenül hangzik, pácienseink gyakran átalusszák a gyökérkezeléseket.

A megfelelő környezet biztosítása után a fog belsejét megnyitjuk, teljesen kitisztítjuk azt. A kezelés során a legmodernebb gépi gyökérkezelő eszközöket, és a legprecízebb gyökércsatorna átöblítő protokollt alkalmazzuk, ezzel biztosítva a gyors, ugyanakkor minden részletre kiterjedő tisztítást.
Megfelelő tisztítás után következik a fog hermetikus lezárása. Ez magába foglalja a gyökértömést, valamint a koronai rész lezárását. Az elkészült gyökértöméseket minden esetben kontroll röntgen (esetleg CBCT) segítségével ellenőrizzük.

Amennyiben további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal!

TelefonálokOnline kérek időpontot.