+36 30 799 2350 +36 20 452 2061

Gyökérkezelés

A fogmegtartó kezelések egyik nagy csoportját képezik az endodonciai beavatkozások. Az endodoncia a fogászatnak a fogbéllel, valamint a foggyökér körülötti szövetekkel foglalkozó ágazata. A leggyakoribb endodonciai beavatkozás a gyökérkezelés.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés célja a gyulladt vagy elhalt, fájdalmat okozó fogbél eltávolítása, és a gyulladást okozó baktériumok eltávolítása a fog belsejéből. A fogbél, valamint a gyökércsúcs körüli szövetek gyulladása igen erős fájdalommal járhat, és sokszor akut ellátást igényel. A fogbél gyulladása kialakulhat előrehaladott fogszuvasodás, fogsérülések, valamint helytelenül záró fogászati restaurátumok miatt is. Előrehaladott esetben az elhalt fogak akár duzzanatot, tályogot, sipolynyílást okozhatnak.

Hogyan zajlik egy gyökérkezelés?

A gyökérkezelés célja a fogak belsejében található gyökércsatorna rendszer teljes tisztítása, a fertőzött/gyulladt/elhalt szövetek eltávolítása, majd a fog hermetikus lezárása. Sok esetben korábbi rossz tapasztalatok miatt a páciensek tartanak az endodonciai beavatkozásoktól. A fogbél kezelése minden esetben alapos érzéstelenítést követően történik, és ezek a beavatkozások ma már fájdalom mentesen történnek.

Mennyi ideig tart egy gyökérkezelés?

A gyökérkezelés nem a gyorsan elvégezhető fogászati beavatkozások közé tartozik. A fogak belsejében található gyökércsatorna-rendszer tisztításához számos oldatot használunk, melyek meghatározott hatóidővel rendelkeznek. Mivel ez a folyamat nem felgyorsítható, itt is érvényes, hogy „a jó munkához idő kell”. Egy átlagos gyökérkezelés 1-1,5 órát vesz igénybe, természetesen ez fog- és szituáció függő.

Minden fog megmenthető gyökérkezeléssel?

Egy fog megmenthetőségének eldöntésére minden esetben fogorvosi konzultáció szükséges. A mai modern anyagokkal/technikákkal már a legtöbb fog megmenthető, azonban vannak olyan szituációk amikor inkább a fog eltávolítását és pótlását javasoljuk.

Korábban gyökérkezelt, és továbbra is panaszos fog is megmenthető?

Korábban gyökérkezelt fogak újra kezelését (ún. „revízióját”) minden esetben fogorvosi konzultáció előzi meg. Általánosságban elmondható, hogy egy fogat mindig nehezebb újra-gyökérkezelni, azonban távolról sem lehetetlen. Rendelőkben a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel tárjuk fel a problémát és célzottan kezeljük azt. A régi gyökértömés eltávolítását követően, megfelelő gyökérkezeléssel a legtöbb fog megmenthető.

Amennyiben a diagnosztikai felvételeken azt látjuk, hogy a gyökércsatornák nagyon szűkek, vagy girbe-gurbák, mikroszkópos gyökérkezelést szoktunk javasolni.

TelefonálokOnline kérek időpontot.