+36 30 799 2350 +36 20 452 2061

Fogpótlás

Napjainkban a fogászat számos kiváló lehetőséget kínál Önnek a foghiányok pótlására, valamint a sérült fogak helyreállítására. Az általánosan ismert korona és híd mellett ma már az implantáció is bizonyított és népszerű megoldás. Kisebb esztétikai korrekciók végezhetők héjkerámiákkal. Nagyobb szuvasodások ellátására betétek alkalmazhatók.

Fogpótlások tekintetében beszélhetünk kivehető, rögzített és kombinált fogpótlásokról.

Rögzített fogpótlások

Szóló, vagy kevés foghiány esetén a legismertebb rögzített fogpótlás a korona és a híd.  A korona javítja a fog funkcióját és megjelenését, és mivel teljes egészében beborítja a fog íny feletti részét, személyre szabva alakítható a színe és a formája.

A hidat a foghiányt határoló fogakon lévő koronák tartják, és a középső elem, vagy elemek azokra a területekre kerülnek, ahol foghiány van.

A korona és a híd előnyei:

  • Gyors, hiszen akár egy hét alatt is elkészülhet
  • Költségtakarékos
  • Tartós megoldást jelent
  • Szilárd, jelentős mértékben terhelhető

A másik, egyre népszerűbb rögzített fogpótlás az implantátum. Az implantáció során egy műgyökér beültetésével pótoljuk a hiányzó fogat. Az implantátum pótolhat egyetlen elvesztett fogat, illetve pillérként szolgálhat akár teljes fogsor fogpótlásához.

Az implantátumos fogpótlásról bővebben az Implantáció menüpontban olvashat.

Rögzített fogpótlások közé sorolható az esztétikus kerámia héj, valamint az esztétikus tömések különböző fajtái (inlay, onlay, overlay), melyekről itt olvashat bővebben.

Kivehető és kombinált fogpótlások

A kivehető fogpótlást állandóan viselhetjük, azonban az orvos segítsége nélkül is eltávolítható a helyéről. A köznyelvben protézisnek hívott eszközt tisztításkor kiemelhetjük a helyéről, majd vissza is helyezhetjük.

Kombinált pótlást alkalmazunk abban az esetben, amikor a megtartott fogak száma rögzített fogpótlás elhorgonyzásához nem elegendő. Ilyenkor a meglévő fogakra rögzített fogpótlást készítünk, a hiányzó fogakat pótló kivehető rész rögzítése céljából.

Esztétikájában ma már a kivehető és kombinált fogpótlások is gyönyörűek, időtállóak, ám a rögzített fogpótlásokkal szemben okozhatnak némi diszkomfort érzetet, amíg megszokja a páciens annak viselését.

A kivehető és kombinált fogpótlások előnyei:

  • Költségtakarékos, alkalmazkodik az Ön lehetőségeihez
  • Jelentős életminőség változáshoz vezet a rágási funkció visszaszerzésével
  • A meglévő fogaira építkezik

Fontos, hogy az elvesztett fogakat minél hamarabb pótoljuk, és megőrizzük az állkapocs csontállományát. Amennyiben bizalmat szavaz nekünk, várjuk rendelőnkben!

TelefonálokOnline kérek időpontot.